Η υπερβολικά καθιστική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίζεται με την κατάθλιψη και την αύξηση του σωματικού βάρους

Τα καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούν σε μεγαλύτερη πιθανότητα μειωμένης δραστηριότητας και μεγαλύτερες περιόδους καθιστικής στάσης, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο μεγαλύτερης αύξησης του σωματικού βάρους και διαβήτη κύησης, σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Εδιμβούργο.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick ζήτησαν από 1.263 έγκυες γυναίκες να αναφέρουν το επίπεδο της φυσικής τους δραστηριότητας και της συναισθηματικής ευεξίας κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια και πάλι στα τελευταία στάδια του δεύτερου τριμήνου.

Συνολικά, και παρά του ότι λήφθηκε υπόψη ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η ηλικία και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, οι γυναίκες με αυτο-αναφερόμενα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν πιο πιθανό να έχουν καθιστική ζωή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Οι έγκυες γυναίκες που περνούσαν περισσότερο χρόνο σε ακινησία στο δεύτερο τρίμηνο είχαν επίσης λιγότερη μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα και απέκτησαν σημαντικά περισσότερο βάρος μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι αυτές οι γυναίκες είχαν επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υψηλότερα γύρω στις 28 εβδομάδες της κύησης, κάτι που αποτελούσε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης.

“Η ενθάρρυνση των γυναικών να κάνουν διαλείμματα από την καθιστική στάση θα μπορούσε να είναι μια ευκολότερη στην εφαρμογή πολιτική δημόσιας υγείας σε σχέση με την αύξηση της φυσικής τους δραστηριότητας κατά την εγκυμοσύνη, “είπε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Ponnusamy Saravanan. “Πιστεύουμε ότι η μείωση του χρόνου καθιστικής στάση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη κύησης στις έγκυες γυναίκες και να μειώσει τους παράγοντες μεταβολικού κινδύνου στα νεογνά τους.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ