Όλα τα ιατρικά δεδομένα σε μια κάρτα υγείας!

Μια έξυπνη κάρτα υγείας που θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικά όλα τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς με διαβήτη φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της μεταβολικής νόσου.

Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) προγραμματίζει εξετάσεις σακχάρου, ενώ προτείνει και απλούς τρόπους πρόληψης της νόσου.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2.

Μέχρι στιγμής, ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αναχαιτισθεί σε πολλές περιπτώσεις με την σωματική άσκηση και τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από σημαντικές κλινικές μελέτες.

Την τελευταία 15ετία η νόσος έχει πάρει διαστάσεις «πανδημίας», καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη παγκοσμίως έχει, πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη, ενώ το 2000 οι ασθενείς διεθνώς έφταναν τα 151 εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνούν τα 300 εκατ. Και η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2020 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 95% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη, χαρακτηρίζεται «ύπουλος», καθώς τα πρώτα χρόνια υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα. Αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκοσμίως και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μονίμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Στην Ελλάδα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε περίπου 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή του με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Στο πλαίσιο των δράσεων του το ΕΚΕΔΙ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Δήμο Αμαρουσίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη, διοργανώνει δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) καθώς και ειδική ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, με τίτλο «Η ζωή με το σακχαρώδη διαβήτη».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ