Νέο βιοδείκτη για διάγνωση εγκεφαλικών όγκων αναπτύσσουν Έλληνες ερευνητές

Ένα νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο, το GLIOMARK, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός βιοδείκτη (biomarker) για τη διάγνωση των εγκεφαλικών όγκων (γλοιωμάτων) με τη χρήση τεχνικών πυρηνικής ιατρικής.

Το έργο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Ορίζων 2020» (Horizon 2020) και πιο συγκεκριμένα της προκήρυξης για την υποστήριξη καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συνολική χρηματοδότηση θα φθάσει τα 4,7 εκατ. ευρώ στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία δύο μικρομεσαίων εταιρειών, της ελληνικής pro-Actina ΑΕ και της γερμανικής ConsulTech Technologieberatung GmbH. Βασίζεται στην πρωτοπόρο έρευνα του καθηγητή πυρηνικής ιατρικής Ανδρέα Φωτόπουλου της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των συνεργατών του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, πάνω στον τομέα της απεικόνισης των εγκεφαλικών βλαβών.

Σκοπός του έργου είναι η κλινική επικύρωση ενός βιοδείκτη για τη διάγνωση του γλοιώματος. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση ενός ιχνηθέτη (99mTc-tetrofosmin), σε συνδυασμό με μία χαμηλού κόστους διαγνωστική τεχνική της πυρηνικής ιατρικής (Single-Photon Emission Computer Tomography-SPECT).

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην αγορά ένα από τα λίγα διαγνωστικά προϊόντα για τους εγκεφαλικούς όγκους, το οποίο, σε συνδυασμό με τη διαγνωστική τεχνική πυρηνικής ιατρικής SPECT, θα προσφέρει στην ιατρική κοινότητα ένα αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

 

 

 
0
0
0
0

Διαβάστε ακόμη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ