Μπορεί η σεξουαλική εγκράτεια να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης;

Ενώ πολλά ζευγάρια πιστεύουν ότι πρέπει να παραμένουν σε σεξουαλική εγκράτεια μέχρι την ακριβή χρονική στιγμή της ωορρηξίας, η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι μια πρακτική που δεν βοηθάει. Στην πραγματικότητα, για κάποια ζευγάρια, το θέμα του συγχρονισμού της σεξουαλικής επαφής με την ωορρηξία έχει γίνει εμμονή, με αποτέλεσμα αυτή η στάση τους να εμποδίζει την επίτευξη εγκυμοσύνης. Το να αγχώνεστε, να επιμένετε και να επιδιώκετε, τη σωστή χρονική της σεξουαλικής επαφής, μπορεί να επηρρεάσει αρνητικά, εκτός από τον κύκλο σας ακόμη και το γάμο σας!

Είναι μύθος να νομίζει κανείς ότι θα πρέπει να έχει λιγότερες σεξουαλικές επαφές, προκειμένου να συλλάβει. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο περισσότερες επαφές έχει ένα ζευγάρι, τόσο περισσότερες πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης έχει, ακόμη κι αν έχει περισσότερες από μία σεξουαλικές επαφές, την ίδια ημέρα.
Στην πραγματικότητα, το συχνό σεξ εξασφαλίζει ότι το σπέρμα θα είναι όσο το δυνατόν πιο υγιές. Η “αποθήκευση” του, μπορεί να μειώσει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, οπότε καλύτερα μην μπείτε στον πειρασμό να αναβάλετε τη σεξουαλική επαφή μέχρι την ωορρηξία, και μην απέχετε από το σεξ για περισσότερες από επτά συνεχόμενες ημέρες.

Αν και είναι αλήθεια ότι η πυκνότητα του σπέρματος σε κάθε εκσπερμάτωση μειώνεται, το μόνο που πραγματικά έχει σημασία είναι να υπάρχουν κάποια σπερματοζωάρια στις σάλπιγγες της γυναίκας κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε καθημερινές σεξουαλικές επαφές κατά την προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης. Δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο αυτή, είναι αρκετές.