Ζωηρός όσο και γόνιμος ήταν ο διάλογος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της στρογγυλής τράπεζας «Η αναζήτηση κοινής συνισταμένης για τη λήψη αποφάσεων στην πολιτική της υγείας», με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξήγαγε η Ομάδα Σκέψης «Πολιτική Υγείας», μια πρωτοβουλία μελών του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science. Η πρωτογενής αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ανάλυση κρίσιμων θεμάτων κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής υγείας για τη βελτίωση του συστήματος. Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν πολιτικοί και πρώην υπουργοί που έχουν θητεύσει στο χώρο της υγείας: ο Μάριος Σαλμάς, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Κώστας Μπαργιώτας, ο Δημήτρης Κοντός και ο Καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, ως εκπρόσωπος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Αναστασία Τσιβγούλη και Νίκος Φελέκης.
Το όραμα και τη δράση του Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science παρουσίασε η Πρόεδρός του, Μαρία Ξυτάκη. Το Σύλλογο εκπροσώπησε, επίσης, η Ξένια Καπόρη, Μέλος της Ομάδας Σκέψης «Πολιτική Υγείας», που συμμετείχε και στο προεδρείο της τράπεζας, από κοινού με τον Επιστημονικό Συνεγάτη του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, Κώστα Αθανασάκη. Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια της Ομάδας Σκέψης «Πολιτική Υγείας» να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο και να αναδείξει τα κομβικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας, παρουσίασαν τα Μέλη της, Λαμπρινή Παπαγεωργίου και Θάνος Μπαλασόπουλος.
Η έρευνα, η οποία έχει τίτλο «Τι συμβαίνει με την υγεία στην Ελλάδα σήμερα; Μια προσέγγιση της πολιτικής για την υγεία, από όλους για όλους», βασίζεται στη διεξαγωγή μελέτης μέσω ερωτηματολογίου κλειστού τύπου, που καταγράφει τις απόψεις των βασικών εμπλεκόμενων και εταίρων στον τομέα της υγείας. Το δείγμα απαρτίζεται από εκπροσώπους του πολιτικού χώρου, ορισμένοι από τους οποίους έχουν διατελέσει Υπουργοί Υγείας, από εκπροσώπους θεσμικών φορέων, από διακεκριμένους εκπροσώπους της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, από ανώτερα στελέχη της πολυεθνικής και εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, από διοικήσεις νοσοκομείων, από εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και συλλόγων ασθενών.
Η θεματολογία έδωσε τη δυνατότητα να εισακουστούν και να υπογραμμιστούν τα πραγματικά ζητήματα του τομέα, δεδομένου ότι τέθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα σχετικά με την πρόσβαση στις δομές υγείας, την ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, την κατανομή των πόρων, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και την αποδοτικότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων πολιτικής υγείας.
Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διαφαίνονται ισχυρές συγκλίσεις απόψεων μεταξύ των εταίρων όσον αφορά σε πολιτικές που αδυνατούσαν να εφαρμοστούν μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Κάποιες από αυτές έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων, την πολυπόθητη σύμπραξη δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών, την εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης των γιατρών για το κλινικό τους έργο, βάσει του οποίου θα υπάρχουν επιβραβεύσεις ή κυρώσεις, και την αναγκαιότητα για σταθερότητα στις διοικητικές θέσεις των νοσοκομείων.