Η νέα βιολογία του 21ου αιώνα: από το κεντρικό δόγμα του κυρίαρχου γονιδίου στην τυχαιότητα της μεταγονιδιακής εποχής

Ποτέ άλλοτε οι προσδοκίες από την Επιστήμη της Βιολογίας δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο είναι σήμερα. Η Νέα Βιολογία ενσωματώνει μεθοδολογίες και ιδέες από την Φυσική, τα Μαθηματικά, την Επιστήμη των Υπολογιστών, την Μηχανολογία και την Ιατρική. Για την εξέλιξη της Επιστήμης της Βιολογίας, την Νέα Βιολογία του 21ου αιώνα, θα συζητήσουν διακεκριμένοι έλληνες επιστήμονες, στο πλαίσιο του επιτυχημένου κύκλου εκδηλώσεων του Megaron Plus «Η επιστήμη στη ζωή μας».
Η επιστήμη της Βιολογίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξ’ αιτίας των κοσμογονικών αλλαγών που επιτελούνται με την λειτουργική ενσωμάτωση νέων πανίσχυρων τεχνολογιών και με την ανάπτυξη καινοτόμων εννοιών και ιδεών. H έξαρση της Βιολογικής έρευνας τα προηγούμενα χρόνια μας προσέφερε μία σχεδόν πλήρη εικόνα σε ότι αφορά στην πολυπλοκότητα των συστημάτων που αναφέρονται στα κύρια χαρακτηριστικά της ζωής, όπως γονίδια, κύτταρα, οργανισμούς, οικοσυστήματα. Σήμερα οι ερευνητές ενοποιούν την συσσωρευμένη γνώση με στόχο την πληρέστερη κατανόηση του όλου, δηλαδή του πώς τα διαφορετικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ζωή συνεργάζονται και συγκροτούν λειτουργικά βιολογικά συστήματα. Οι προσπάθειες στρέφονται προς την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών μέσω της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων , προστασίας του περιβάλλοντος, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βελτίωσης της υγείας των ανθρώπων. Η σύγχρονη ιατροβιολογική έρευνα προσεγγίζει την μελέτη της φυσιολογίας και παθοφυσιολογίας, θεωρώντας τον άνθρωπο ως μία οντότητα του οποίου η υγεία εξαρτάται από αλληλοσυνδεόμενες αλληλεπιδράσεις ρυθμιστικών και μεταβολικών δικτύων που περιλαμβάνουν γονίδια, προϊόντα γονιδίων, μεταβολίτες και σήματα τα οποία λειτουργούν ως ηλεκτρικά κυκλώματα. Ο απώτερος στόχος της Νέας Βιολογίας είναι η πρόβλεψη και ο έλεγχος της λειτουργίας αυτών των βιολογικών συστημάτων.
Θα μιλήσουν: ο Σπύρος Γεωργάτος, Καθηγητής Βιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Νίκος Μοσχονάς, Καθηγητής Βιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, ο Σήφης Παπαματθαιάκης, Ομότιμος Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Δημήτρης Θάνος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος και θα συντονίσει τη συζήτηση από κοινού με την επιμελητή του Κύκλου Εκδηλώσεων «Η Επιστήμη στη ζωή μας», Ηλία Κούβελα, ομότιμο καθηγητή Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ