Νέες υποδείξεις για τη διάρκεια του ύπνου

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία. Αλλά το πόσο ύπνο χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται από την ηλικία, το ίδιο το άτομο, κ.λπ. Μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (National Sleep Foundation) στις ΗΠΑ, εξέδωσε πλέον νέες συστάσεις για εύρη διάρκειας του ύπνου σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Το συνιστώμενα εύρη δημοσιεύθηκαν στην έκδοση «Sleep Health: The Official Journal of the National Sleep Foundation».

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο εύρος για κάθε ηλικιακή ομάδα, που θεωρείται ιδανικό. Επιπλέον, περιλαμβάνουν επίσης μια διευρυμένη διάρκεια, η οποία μπορεί να είναι κατάλληλη και επαρκής για ορισμένους ανθρώπους, καθώς και τον ελάχιστο και το μέγιστο αριθμό των ωρών ύπνου για τον καθένα. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές, το συνιστώμενο εύρος αυξήθηκε για τις περισσότερες ηλικιακές ομάδες.

Για νεογέννητα (έως τριών μηνών), συνιστάται ημερήσια διάρκεια ύπνου από 14 έως 17 ώρες, για βρέφη (τεσσάρων έως έντεκα μηνών) συνιστώνται δώδεκα έως 15 ώρες, για μικρά παιδιά (ενός έως δύο ετών) συνιστώνται έντεκα έως 14 ώρες. Στην προσχολική ηλικία (τριών έως πέντε ετών), οι ειδικοί συνιστούν δέκα έως 13 ώρες ύπνου, για παιδιά σχολικής ηλικίας (έξι έως 13 ετών) εννέα έως έντεκα ώρες. Για τους εφήβους, η ιδανική διάρκεια ύπνου που συνιστάται είναι από οκτώ έως δέκα ώρες, για τη μετεφηβική ηλικία (18 έως 25 ετών) και τους ενήλικους (26 έως 64 ετών) συνιστώνται επτά έως εννέα ώρες. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 65 ετών), συνιστάται να κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες.

«Οι Συστάσεις Διάρκειας Ύπνου του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να καθιερώσουν προγράμματα ύπνου που βρίσκονται μέσα σε υγιή πλαίσια. Εξυπηρετούν επίσης ως ένα χρήσιμο σημείο έναρξης συζητήσεων για τον ύπνο μεταξύ μεμονωμένων ατόμων και παρόχων υπηρεσιών υγείας», δήλωσε ο David Cloud, επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου.