Ορμόνη που επιμηκύνει τη ζωή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντικούς, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή ποντικών κατά 40%.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή ποντικών κατά 40%.

Η αύξηση των επιπέδων της ορμόνης στους ανθρώπους θα μπορούσε να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στους ηλικιωμένους και να αποδειχτεί ωφέλιμη σε ασθενείς με καρκίνο ή σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες νόσους, όπως διαβήτη τύπου 2.

Πρόσφατη έρευνα του Yale School of Medicine ανακάλυψε ότι κύτταρα στον θύμο αδένα παράγουν μεγάλες ποσότητες ορμόνης που ονομάζεται FGF21.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση υψηλών και χαμηλών επιπέδων της ορμόνης σε ποντικούς που πλησίαζαν στο τέλος της ζωής τους.

Ανακάλυψαν ότι αυξημένα επίπεδα της FGF21 εμπόδιζαν την εξασθένηση του θύμου αδένα και αύξησαν την ικανότητά του να παράγει νέα Τ- κύτταρα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Vishwa Deep Dixit, καθηγητή στο Yale School of Medicine, η ανακάλυψη υποδεικνύει ότι η αύξηση των επιπέδων FGF21 στους ηλικιωμένους ή σε ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί ενδεχομένως να είναι επιπλέον στρατηγική για την αύξηση των Τ- κυττάρων ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Νέες έρευνες σχεδιάζονται για να εξετάσουν αν φάρμακο με υψηλά επίπεδα της FGF21 θα μπορούσε να παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης και να μειώσει τον κίνδυνο νόσου που προκαλείται από ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω γήρατος.