Δύο παράγοντες που επηρεάζουν την όρεξή μας, εν αγνοία μας

Portrait of a very hungry young woman

Η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή είναι συνήθως οι «βασικοί ύποπτοι» όταν μιλάμε για παχυσαρκία. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την όρεξή μας, και μάλιστα χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αποδείχθηκε ότι το φως και τα χρώματα ενός χώρου μπορούν να επηρεάσουν την όρεξή μας.

Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε πως τα άτομα που τρώνε σε χώρους με κόκκινους και κίτρινους τοίχους (ή έπιπλα σε αντίστοιχα χρώματα) τείνουν να έχουν αυξημένη όρεξη και διάθεση για διατροφικές ατασθαλίες.

Ακόμη, παρατηρήθηκε πως τα άτομα αυτά κατανάλωναν το φαγητό τους πολύ πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να μη δίνουν χρόνο στον εγκέφαλο να στείλει την εντολή του κορεσμού.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το χρώμα που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη γραμμή μας είναι το μπλε, και όλες οι αποχρώσεις του.

Την ίδια ώρα, άλλη μελέτη αναφέρει ότι το δυνατό φως αλλά και το είδος μουσικής που προτιμάμε μπορούν να επηρεάσουν την όρεξή μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα που γευμάτιζαν σε χώρο με έντονο φως και δυνατή μουσική έτειναν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, σε σύγκριση με εκείνους που απολάμβαναν το φαγητό τους σε πιο ήρεμο περιβάλλον, με χαμηλότερο φωτισμό και jazz μουσική.