BBC: Ευρήματα ορόσημο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Οι επιστήμονες πλέον έχουν σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τα γενετικά γεγονότα που προκαλούν καρκίνο του μαστού, με το BBC να κάνει λόγο για στιγμή ορόσημο που αναμένεται να ξεκλειδώσει νέους τρόπους θεραπείας και πρόληψης της συγκεκριμένης ασθένειας.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο, στη μακροσκελή σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, διερευνήθηκε τι συμβαίνει λάθος στο DNA και ο υγιής ιστός μετατρέπεται σε καρκινικό.

Η διεθνής ομάδα εξετάζοντας το σύνολο των 3 δισεκατομμυρίων γραμμάτων του γενετικού κώδικα των ανθρώπων σε 560 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ανακάλυψε 93 σύνολα οδηγιών, ή γονίδια, που αν μεταλλαχθούν, μπορούν να προκαλέσουν όγκους. Μερικοί έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν, αλλά οι επιστήμονες αναμένουν ότι αυτό αποτελεί τον οριστικό κατάλογο, εκτός από μερικές σπάνιες μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με το BBC, το βρετανικό ερευνητικό ίδρυμα για τον καρκίνο, επισήμανε ότι η ανωτέρω εξέλιξη αποτελεί σημαντικό εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασθένειας.

Ο καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Sanger στο Καίμπριτζ, Sir Mike Stratton που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε στο BBC ότι “Υπάρχουν περίπου 20.000 γονίδια στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Αποδεικνύεται ότι τώρα έχουμε αυτήν την ολοκληρωμένη εικόνα του καρκίνου του μαστού – υπάρχουν 93 από αυτά [γονίδια] που αν μεταλλαχθούν θα μετατρέψουν ένα φυσιολογικό κύτταρο μαστού σε καρκινικό κύτταρο. ένα στήθος καρκινικών κυττάρων. Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι πληροφόρησης”.

“Έχουμε παραδώσει αυτήν τη λίστα στα πανεπιστήμια, τις φαρμακευτικές εταιρείες, και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας για να ξεκινήσουν την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, επειδή αυτά τα μεταλλαγμένα γονίδια και οι πρωτεΐνες τους αποτελούν στόχους για νέα θεραπευτικά μέσα”

“Υπάρχουν σήμερα πολλά φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 15 χρόνια, έναντι των στόχων αυτών, τα οποία όπως γνωρίζουμε δουλεύουν”.

Στοχευμένα φάρμακα, όπως το Herceptin χρησιμοποιούνται ήδη από τους ασθενείς, στους οποίους παρατηρούνται συγκεκριμένες μεταλλάξεις.

Ο κ. Stratton αναμένει ότι για τα νέα φάρμακα θα χρειαστούν ακόμη 10 χρόνια τουλάχιστον προκειμένου να φτάσουν στους ασθενείς και προειδοποιεί ότι: “Ο καρκίνος είναι ύπουλο θηρίο, καθώς εφευρίσκει τρόπους για να αντιστέκεται σε νέα θεραπευτικά μέσα, ως εκ τούτου είμαι αισιόδοξος, αλλά πρόκειται για μετριασμένη αισιοδοξία”.

Υπάρχουν, επίσης, δυσάρεστες ειδήσεις στα δεδομένα – το 60% των μεταλλάξεων του καρκίνου βρίσκεται μέσα σε μόλις 10 γονίδια.

Επίσης, υπάρχουν μεταλλάξεις τόσο σπάνιες που αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να αναπτυχθούν νέες θεραπείες λαμβάνοντας υπόψη ότι το οικονομικό κίνητρο είναι πολύ μικρό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ