Γλιτώνεις ένα κρυολόγημα, αν τρέφεσαι σωστά

Το κρυολόγημα είναι μια κοινή  λοίμωξη, η οποία προσβάλλει το αναπνευστικό μας. Φυσικά αν δεν υπάρχει ιός δεν υπάρχει κρυολόγημα. Οι περισσότεροι ιοί προβάλλουν τη ρινική κοιλότητα δηλ. τη μύτη μας και έτσι έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα.

Γενικότερα, το κρυολόγημα μεταδίδεται και μέσω των ματιών και του στόματος. Έτσι, εύκολα ο ιός μπορεί να μεταφερθεί μέσω ενός βήχα ή ενός φτερνίσματος. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το κρυολόγημα.

Το πιο σημαντικό είναι να έχετε καθαρά χέρια αφού το άγγιγμα με μολυσμένα χέρια αποτελεί την κύρια οδό μετάδοσης των ιών του κοινού κρυολογήματος. Ακόμα και οι επιφάνειες σε ένα δωμάτιο έχουν πολλά μικρόβια.

Σημαντικό είναι επίσης να τρώτε τρόφιμα που ενισχύουν τις άμυνες σας. Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα πρέπει να τρώτε υγιεινά. Η αυξημένη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς και ορισμένων ιχνοστοιχείων, σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου είναι οι καλύτερες άμυνες. Οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας και κυρίως η βιταμίνη C.

Η βιταμίνη C συντελεί στην παραγωγή λευκοκυττάρων και αντισωμάτων που βοηθούν τον οργανισμό στην αποφυγή του κρυολογήματος. Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή, η φράουλα, το ροδάκινο, το ακτινίδιο, το λάχανο, η ντομάτα, η πιπεριά, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, μια καθημερινή διατροφή που περιλαμβάνει 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών, είναι δυνατόν να  καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε β-καροτένιο και βιταμίνη C. Τέλος, η βιταμίνη Ε συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων, τα οποία είναι κύτταρα με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά λάδια, το αβοκάντο, οι γαρίδες, οι ξηροί καρποί και η γλυκοπατάτα.

Πέρα όμως των στοιχειών που πρέπει να έχει η διατροφή μας για την πρόληψη του κρυολογήματος, κάποια άλλα θα πρέπει να αποφεύγονται. Πρώτο και καλύτερο το αλκοόλ, του οποίου η υπερβολική κατανάλωση είναι δυνατόν να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών στοιχείων απαραίτητων για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Αλλά πέρα συγκεκριμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών της διατροφής μας και ποσοτικά πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή. Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων και μειωμένη αντίσταση στα κρυολογήματα.

Συμπέρασμα: Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία για να τονώσουμε τον οργανισμό και να μπορέσουμε να περάσουμε έναν ανώδυνο χειμώνα χωρίς πολλά «κρυολογήματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ