Τι είναι η βιταμίνη Ε και ποιος ο ρόλος της στον οργανισμό μας

Η βιταμίνη E ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών, οι οποίες βασίζονται στη μεταφορά λίπους καθώς και στην απορρόφησή τους. Μπορεί η βιταμίνη Ε να μην είναι τόσο διάσημη όσο η βιταμίνη C για παράδειγμα αλλά είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της στον οργανισμό μας.

Η βιταμίνη Ε, ως λιποδιαλυτή και ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, μπορεί να δράσει στις μεμβράνες των κυττάρων και να τις προστατεύσει από τις καταστροφικές συνέπειες της περίσσειας των ελευθέρων ριζών. Συνεπώς, η βιταμίνη Ε μας προστατεύει από ένα πλήθος σοβαρών ασθενειών και δυσλειτουργιών, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και το πρόωρο γήρας.

Επίσης προστατεύει την κακή χοληστερίνη από την οξείδωση και με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην αποτροπή σχηματισμού αρηθωματικών πλακών στα αγγεία. Ανακουφίζει τους πόνους στα πόδια που οφείλονται σε κακή κυκλοφορία.

Σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι σπάνια. Η ελαφρά ανεπάρκεια στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει κατακράτησης υγρών, ανωμαλία στην όραση, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι απάθεια, λήθαργος, αναιμία, καρδιοπάθειες κ.α. Η βιταμίνη Ε για να απορροφηθεί έχει ανάγκη από έλαια και από τα χολικά οξέα που υπάρχουν στο έντερο.

Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Ε είναι:  Το ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα φουντούκια, λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ποια είναι τώρα τα συμπληρώματα της βιταμίνης Ε:

Τα συμπληρώματα της βιταμίνης Ε, τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο, περιέχουν συνήθως συνθετική α- τοκοφερόλη.  Υπάρχουν όμως και φυσικά συμπληρώματα τα οποία περιέχουν και τις τέσσερις τοκοφερόλες. Τα συμπληρώματα αυτά έχουν μπροστά από την ονομασία την ένδειξη  «d», ενώ σε αυτά που περιέχουν συνθετική  τοκοφερόλη υπάρχει η ένδειξη «dl». Οι συνθετικές τοκοφερόλες παράγονται συνήθως από υποπροϊόντα επεξεργασίας πετρελαίου. Η φυσική βιταμίνη Ε είναι κατα 33% πιο αποτελεσματική από τη συνθετική και η τιμή της είναι διπλάσια.  Υπάρχουν και υδατοδιαλυτά, υπό την μορφή αλάτων, συμπληρώματα βιταμίνης Ε, τα οποία όμως είναι λιγότερο αποτελεσματικά.