Ολοκλήρωση δράσεων ψυχοκοινωνικού τομέα ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. 2017-2018

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.  Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα  και αριθμεί περισσότερα από 700 μέλη, τα οποία  είναι κυρίως άτομα που νοσούν  από  Ρευματικά Αυτοάνοσα  Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά αυτοάνοσα νοσήματα.

Ένας από τους βασικούς στόχους της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε άτομα με ρευματικά νοσήματα και η ενημέρωση σχετικά με αυτά, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του νοσήματος στην καθημερινότητα.

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. λειτουργεί την Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης από το 2007. Η Γραμμή έχει πανελλαδική εμβέλεια και δέχεται αιτήματα καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή 10.00π.μ – 16.00μμ) που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένο ψυχολόγο. Παρέχεται ενημέρωση για τις βασικές μεθόδους διαχείρισης των δυσκολιών που συνοδεύουν ένα ρευματικό νόσημα,  ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική, ώστε οι καλούντες να μοιραστούν αυτό που τους απασχολεί, να αναγνωρίσουν τα πιθανά βήματα και να ενθαρρυνθούν προς την υλοποίηση τους και τέλος, ενημέρωση και παραπομπή, όταν χρειάζεται, σε σχετικές υπηρεσίες που βρίσκονται στην περιοχή του ενδιαφερομένου. Ενδεικτικό της ανάγκης που υπάρχει για τη λειτουργία της γραμμής στον ελληνικό πληθυσμό, είναι η αύξηση 33% στις κλήσεις για το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τέλος, η ίδια ανοδική πορεία φαίνεται και στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Παράλληλα, στην ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. λειτουργεί ο Ψυχοκοινωνικός Τομέας, με στόχο την υλοποίηση δράσεων ψυχοεκπαιδευτικού χαρακτήρα. Στα πλαίσια αυτών των δράσεων, για την φετινή χρονιά (2017-2018) πραγματοποιήθηκαν:

90 ατομικές συνεδρίες με ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτρία.

– το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης & Αυτοδιαχείρισης 2018. Ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, με την ανταπόκριση των μελών να είναι πολύ ικανοποιητική. Οι συντονιστές του προγράμματος και οι προσκεκλημένοι ομιλητές υπήρξαν εξαιρετικοί.  Μέσα από τα ερωτηματολόγια που χορηγήσαμε στα μέλη για την αξιολόγηση του προγράμματος, φάνηκε ότι η παρουσία επαγγελματία ψυχικής υγείας, σε συνδυασμό με την παρουσία μέλους του συλλόγου και ρευματοπαθή,  βοήθησε εξαιρετικά στον καλύτερο συντονισμό της ομάδας. Οι θεματικές ενότητες φάνηκαν ιδιαίτερα ωφέλιμες για τα μέλη και καλύφθηκε μία ευρεία θεμάτων, όπως η σχέση με τον θεράποντα ιατρό, τα φάρμακα, η ψυχική υγεία, η διατροφή, η άσκηση, η φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία, το σύστημα υγείας, τα δικαιώματα των ρευματοπαθών, κ.α. Η ανάγκη για επανάληψη του προγράμματος από τη νέα χρονιά εκφράστηκε από τα μέλη, αλλά και από τους συντονιστές.

ομάδα Ψυχικής Ενδυνάμωσης με μέσο την Ζωγραφική, η οποία ολοκληρώθηκε και αυτή με επιτυχία. Στην ομάδα χρησιμοποιήθηκε η ζωγραφική, ως ερέθισμα για να βοηθηθεί η επικοινωνία, η αλληλεπίδραση των μελών και η ανάδυση συναισθημάτων, με τη χρήση του λόγου, αλλά και της Τέχνης. Η ζωγραφική και η συμβολοποίηση βοήθησαν τα μέλη να εκφραστούν και να συνδεθούν μεταξύ τους, ισχυροποιώντας τους δεσμούς μεταξύ τους. Τα μέλη της ομάδας χρησιμοποίησαν τα υλικά, ζωγράφισαν και εξέφρασαν στα έργα τους, την δυσκολία, τον θυμό, την θλίψη, αλλά και την εμπιστοσύνη στην ομάδα.

ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης. Αφορούσε νέα μέλη του συλλόγου, ολοκληρώθηκε και αυτή, αριθμώντας 30 συναντήσεις (Οκτώβριος 2017-Μάιος 2018).  Έγινε προσπάθεια περιορισμού του άγχους και του φόβου που μπορεί να επιβαρύνει τα άτομα με ρευματικά νοσήματα. Τα μέλη μίλησαν για το νόσημα, τις δυσκολίες που επιφέρει, συνδέθηκαν ιδιαίτερα μεταξύ τους και αποκόμισαν μία πολύ καλή εικόνα για το τι είναι ψυχοθεραπεία. Η συγκεκριμένη ομάδα βοήθησε τα μέλη να ενταχθούν σιγά-σιγά στο σύλλογο, να γνωριστούν με παλαιότερα μέλη, να συμμετέχουν σε άλλες δράσεις της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. (πιο κοινωνικές), και να αντιληφθούν ότι ο σύλλογος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βοήθημα για τη ζωή τους.

– ατομικές συναντήσεις Δεκτικής Μουσικοθεραπείας για τα μέλη του συλλόγου, οι οποίες είχαν στόχο να καλλιεργήσουν την εμπιστοσύνη του εαυτού και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση, να αναζητήσουν τα αίτια και τους στόχους θεμάτων που τους απασχολούν και να πετύχουν καλύτερο επίπεδο ζωής.

μηνιαίες συναντήσεις. Πρόκειται για  συνάντηση και γνωριμία των μελών, των οικογενειών τους, του διοικητικού συμβουλίου, των εθελοντών και των εργαζομένων της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.  Σκοπός των συναντήσεων ήταν η αλληλεπίδραση ανθρώπων που σχετίζονται ή έχουν κάποιο ρευματικό νόσημα, ώστε να ανακουφιστούν, να ενταχθούν και να νιώσουν οικείο το χώρο της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

επισκέψεις σε νοσοκομεία, με σκοπό την ενημέρωση για τις δράσεις του συλλόγου.

Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης και οι ατομικές συνέδριες υποστηρίχθηκαν από την κα Κουσουρή Νικολέττα, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια, υπεύθυνη του ψυχοκοινωνικού τομέα της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Οι υπόλοιπες δράσεις υποστηρίχθηκαν και από εθελοντές, τον κο Κωνσταντινό Σαμαρά, ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή, την κα Καραγεώργου Εβίτα, μέλος του συλλόγου, την Μαστοράκη Κέλλυ, μουσικοθεραπεύτρια, καθώς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ολοκληρώνοντας, είναι σημαντικό να γίνει αναφορά στην Genesis Pharma S.A., που υποστηρίζει την λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης και τις δράσεις του Ψυχοκοινωνικού Τομέα της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ