Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τα άτομα με αναπηρία κατέκλυσαν το υπ. Οικονομικών ζητώντας λύσεις

Εκατοντάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΣΑμεΑ και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, με πάνδημο αίτημα ο υπουργός Οικονομικών να δώσει λύσεις, όπως είχε δεσμευτεί από τον Ιούλιο του 2018, σε σειρά θεμάτων που ταλανίζουν τους πλέον ευάλωτους πολίτες, τα άτομα με αναπηρία.

Αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη είχε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Τσακαλώτου, όπου του εξέθεσαν και πάλι τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος και έλαβαν τη δέσμευση ότι 26 ή 27 Νοεμβρίου θα τους δεχθεί ο υπουργός.

 Στα αιτήματα  περιλαμβάνονται :

– Εξαίρεση των αναπηρικών επιδομάτων από τον συνυπολογισμό σε εισοδηματικά κριτήρια (αφορά στο μέρισμα, στο επίδομα στέγασης, στο ΚΟΤ κλπ.),

– Μη μείωση του αφορολόγητου για τα άτομα με αναπηρία

– Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από τα τεκμήρια του εισοδήματος και από τον ΕΝΦΙΑ

– Αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία

– Επαναφορά της ρύθμισης του άρθρου 18 του ν. 4172/2013, που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους

Δήλωση Ιωάννη Βαρδακαστάνη Προέδρου ΕΣΑμεΑ :

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή, σήμερα οργανώσαμε αυτή την παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε κινητοποίηση διαμαρτυρίας και θέλω εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου να σας ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους για να διεκδικήσουμε αυτό που είναι αυτονόητο, δηλαδή ότι έπρεπε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχαμε τον περασμένο Ιούλιο, 17 του Ιουλίου, να μας δώσει τις απαντήσεις εγκαίρως.

Αντί αυτού, αντί δηλαδή οι απαντήσεις να δοθούν στα μέσα Σεπτέμβρη, φτάσαμε σήμερα 23 Νοέμβρη και δεν έχουμε σαφείς απαντήσεις, δεν έχουμε σαφή εικόνα για το τι θα συμβεί με συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν το χώρο, ιδιαίτερα αυτά που απασχολούν τους φτωχότερους ανθρώπους που εκπροσωπούμε. Όπως γνωρίζετε, το βασικό αίτημα που έχουμε διεκδικήσει είναι να μη θεωρούνται εισόδημα τα επιδόματα αναπηρίας.

Τα επιδόματα αναπηρίας είναι κοινωνική μεταβίβαση. Είναι οικονομική ενίσχυση, είναι για να καλυφθούν ανάγκες που απορρέουν από τη φύση της αναπηρίας. Δεν είναι για να καλύψουν βιοποριστικές ανάγκες. Όταν όμως συνυπολογίζονται στο εισόδημα, και όλο το εισόδημα υπολογίζεται στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως για παράδειγμα το επίδομα στέγασης, όπως το κοινωνικό μέρισμα, όπως το κοινωνικό τιμολόγιο του ρεύματος και λοιπά, τότε έχουμε το αποτέλεσμα αυτά τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα ή με καθόλου εισοδήματα πλην του επιδόματος να τίθενται εκτός αυτών των μέτρων. Οι φτωχότεροι των φτωχών!

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ! Για αυτούς θα αγωνιστούμε στις 3 του Δεκέμβρη στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί από όλη τη Νότια Ελλάδα, την 1η του Δεκέμβρη από όλη την Κρήτη στο Ηράκλειο και στις 2 Δεκέμβρη από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, από τη Θεσσαλία και πάνω στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Θέλω, να προσθέσω ότι εκτός από το ζήτημα των επιδομάτων, έχουμε και το ζήτημα της εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι τα τεκμήρια, είναι η έκδοση του φόρου λόγω ιατρικών δαπανών, είναι φορολογική μεταχείριση των ελευθέρων επαγγελματιών, είναι μια σειρά πολύ σημαντικών μέτρων που αφορούν τη δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους να ζουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο Διευθυντής του γραφείου του κ. Τσακαλώτου, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το βράδυ θα με έχει ενημερώσει για συνάντηση με τον Υπουργό ή τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν ευδοκιμήσει η προσπάθεια εδώ μεταφέρουμε τον αγώνα μας στο Μέγαρο Μαξίμου στις 3 Δεκέμβρη, όπου σας κλείνουμε ραντεβού εκεί στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί. ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΧΗΤΕΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Γεια σας, σας ευχαριστώ πολύ!!

Η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας της Δευτέρας 26/11 αναβάλλεται- αναμένεται συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ