Οι γυναίκες και η ένταση της συζυγικής ζωής

Οι γυναίκες που βιώνουν εντάσεις και προβλήματα εξαιτίας της μη ικανοποιητικής σχέσης με το σύζυγο τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από κατάθλιψη και μεταβολικό σύνδρομο.

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν μεταβολικό σύνδρομο κινδυνεύουν σημαντικά περισσότερο να υποστούν καρδιαγγειακά προβλήματα που απειλούν τη ζωή όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από τους ακόλουθους 5 παράγοντες:

1. Ψηλή αρτηριακή πίεση

 2. Αυξημένη περίμετρο κοιλιάς (δείκτης παχυσαρκίας)

3. Χαμηλή καλή χοληστερόλη HDL αίματος (προδιαθέτει για αθηρωμάτωση)

4. Αυξημένα τριγλυκερίδια στο αίμα

5. Ψηλό ζάχαρο αίματος (δείκτης προδιαβήτη ή διαβήτη).

Η κατάθλιψη, που προσβάλλει τις γυναίκες που ζουν μια δυσάρεστη συζυγική σχέση, φαίνεται να είναι η αιτία που δημιουργεί σε αυτές το μεταβολικό σύνδρομο. Στους άνδρες δεν βρέθηκε να υπάρχει ανάλογη κατάσταση.

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα για το κόστος που πληρώνουν οι γυναίκες εξαιτίας της κακής ποιότητας των σχέσεων με το σύζυγο τους, προέκυψαν από τη μελέτη 276 ζευγαριών που έζησαν μαζί για κατά μέσο όρο 27.5 χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 54 ετών και η έρευνα έγινε στην Πολιτεία Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες είναι δυνατόν να παρουσιάσουν κατάθλιψη λόγω των εντάσεων (διαμάχες, επιθετικότητα, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις) στη συζυγική τους σχέση. Ωστόσο το μεταβολικό σύνδρομο με τις σοβαρές επιπτώσεις του εκδηλώνεται λόγω της κατάθλιψης αυτής μόνο στις γυναίκες.

Είναι γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η συχνότερη αιτία θανάτου σε γυναίκες και σε άνδρες. Η αναγνώριση και αντιμετώπιση των παραγόντων πρόκλησης τους αποτελούν προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.

Οι γνώσεις μας για το ρόλο των διαπροσωπικών ή συζυγικών σχέσεων και της συναισθηματικής καταπόνησης στην πρόκληση των καρδιαγγειακών παθήσεων έχουν αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν από την ψυχική καταπόνηση στη σωματική πάθηση της καρδιοπάθειας θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη θεραπεία του προβλήματος.

Οι αλλαγές στις ορμόνες του αίματος που παρατηρούνται σε καταστάσεις στρες και έντασης προδιαθέτουν στην εναπόθεση λίπους γύρω από τη μέση που θεωρείται ως παράγοντας ψηλού κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

Επίσης η παρατεταμένη αύξηση των ορμονών του στρες στο αίμα προκαλεί απορρύθμιση των λιπιδίων του αίματος και ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη με εκδήλωση διαβήτη.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι ψυχικές επιπτώσεις της κατάθλιψης στις γυναίκες λόγω ψηλού βαθμού διαφωνιών και συγκρούσεων με τους συζύγους τους, είναι σοβαρότερες με μεγαλύτερο κίνδυνο για την καρδία παρά ότι στους άνδρες.

Υπενθυμίζουμε ότι πληθώρα άλλων ερευνών έδειξαν ότι οι άνθρωποι που βιώνουν καλές, σταθερές και ευτυχισμένες συζυγικές σχέσεις έχουν αυξημένες πιθανότητες για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι η βελτίωση της συζυγικής ζωής θα μπορούσε να προσφέρει κα βελτίωση της υγείας με μακροβιότητα.

Οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαίσθητες και υποφέρουν ευκολότερα από τους άνδρες σε προβλήματα σχέσεων. Η βελτίωση της συζυγικής ή άλλων στενών τους σχέσεων θα μπορούσε να βοηθά τη συναισθηματική και σωματική τους ευεξία και υγεία.

Επιπρόσθετα οι γυναίκες δεν πρέπει να ξεχνούν να προσέχουν τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή που είναι η διατροφή, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.