Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι, τα βακτήρια του εντέρου παράγουν πρωτεΐνες που φαίνεται να ενημερώνουν τον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει την πρόσληψη τροφής.
Τα γεύματα που καταναλώνουμε, τροφοδοτούν τα μικρόβια του εντέρου με θρεπτικά συστατικά, τα οποία τους επιτρέπουν να διαιρούνται και να αναπληρώνουν τα μικρόβια που χάνονται με την αφόδευση. Η νέα μελέτη προτείνει μια ενδιαφέρουσα θεωρία: θέλοντας να διατηρήσουν τον πληθυσμό τους σταθερό, τα βακτήρια είναι λογικό να έχουν εξελίξει μηχανισμούς που ενημερώνουν τον οικοδεσπότη τους, αν χρειάζονται περισσότερη τροφή ή όχι.
Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι οι βακτηριακές πρωτεΐνες προάγουν την απελευθέρωση του «πεπτιδίου ΥΥ», μιας ορμόνης που παράγεται στο πεπτικό σύστημα και πιστεύεται ότι δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού στον εγκέφαλο. Παράλληλα, οι ίδιες πρωτεΐνες έδειξαν να καταστέλλουν την απελευθέρωση της ορμόνης GLP-1, η οποία ενεργοποιεί την απελευθέρωση ινσουλίνης και μπορεί να αυξάνει έτσι την όρεξη.
Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα ταυτοποίησε μια από τις βακτηριακές πρωτεΐνες, με την ονομασία ClpB, και διαπίστωσε ότι η πρωτεΐνη αυτή περνά στο αίμα των πειραματοζώων και δείχνει να ενεργοποιεί μια ομάδα νευρώνων που καταστέλλουν την όρεξη.
Η μελέτη ουσιαστικά προτείνει την ιδέα ότι το μικροβίωμα του εντέρου μεσολαβεί στην επικοινωνία του πεπτικού συστήματος με τον εγκέφαλο και ρυθμίζει έτσι έμμεσα την πρόσληψη τροφής.