Πώς θα καταπολεμήσεις την ανάγκη για γλυκό

Απορείς για ποιο λόγο αγαπάς τη γλυκιά γεύση και δυσκολεύεσαι να τη «στερηθείς» όταν θέλεις να ελέγξεις το βάρος σου;

1

Όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα, οι άνθρωποι έχουμε γενετική προδιάθεση προς τα «γλυκά» συστατικά και τα τρόφιμα που τα περιέχουν, καθώς θεωρούνται «ασφαλή προς κατανάλωση». Και αυτό επειδή συχνά, στη φύση, το όποιο δηλητήριο ή αλλοιωμένο τρόφιμο είναι συχνότερα πικρό παρά… γλυκό.

Οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς την επιθυμία τους για γλυκιά γεύση.

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα πριν λίγες ημέρες, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το φύλο, η ηλικία και πληθώρα γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων επηρεάζουν την επιθυμία μας για γλυκιά γεύση – αλλά και τις τελικές μας επιλογές.

Έτσι, για παράδειγμα, σε ορισμένα άτομα με «προδιάθεση» για παχυσαρκία, η έκθεση σε γλυκά προϊόντα που αποδίδουν θερμίδες έχει διαφορετική επίδραση από ότι σε άλλα.

2

Πώς η έμφυτη επιθυμία μας για γλυκιά γεύση δεν θα επηρεάσει το σωματικό μας βάρος;

Σήμερα γνωρίζουμε ότι, σε ότι αφορά στον έλεγχο του βάρους μας, «μετράνε» όλες οι θερμίδες, από όπου καιΑΝ προέρχονται.

Αυτό που έχει σημασία λοιπόν είναι να θυμόμαστε ότι, τα γλυκά τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να έχουν θέση στη διατροφή μας, με την προϋπόθεση ότι καταναλώνονται με μέτρο, στην ποσότητα και με τη συχνότητα που αναλογεί σε καθέναν από εμάς, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και το πόσο σωματικά δραστήριοι είμαστε.

Επιπλέον, στις μέρες μας, υπάρχουν πολλές επιλογές τροφίμων και ροφημάτων που μπορούν να καλύψουν την επιθυμία μας για γλυκιά γεύση, αλλά με λιγότερες έως και μηδενικές θερμίδες, όπως στην περίπτωση αναψυκτικών, τσαγιού, ζελέ light κλπ.

Η γνώμη των ειδικών για τις «γλυκιές εναλλακτικές»

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το γλυκαντικό από το φυτό στέβια κ.λπ., συστύνονται ως «γλυκές» εναλλακτικές αφού δίνουν γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες. Tα δεδομένα δείχνουν ότι «τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν την επιθυμία για γλυκιά γεύση» και ότι ««τα άτομα που τα καταναλώνουν μπορεί να έχουν μειωμένη επιθυμία για προϊόντα με γλυκιά γεύση».

Τελικά φαίνεται ότι η έμφυτη αγάπη μας για τη γλυκιά γεύση δεν θα σταθεί «εμπόδιο» στον έλεγχο γου βάρους μας, αν φροντίσουμε να τηρούμε το μέτρο στην καθημερινή μας διατροφή ή κάνουμε πιο «έξυπνες» επιλογές με λιγότερες θερμίδες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ