Πεντανόστιμο ριζότο κοτόπουλου

Λατρεύω το ριζότο! Είναι νόστιμο, εύκολο, απλό και μας λύνει τα χέρια όταν δεν ξέρουμε τι να μαγειρέψουμε στα γρήγορα. Γι΄ αυτό και βρίσκεται πάντοτε στην κορυφή της λίστας μου. Αυτή τη συνταγή θα τη λατρέψετε, γιατί γίνεται με ό,τι υλικά έχετε και τρώτε σε μόλις μισή ώρα ένα χορταστικό πιάτο που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Η συνταγή αυτή είναι «θησαυρός» γιατί προσαρμόζεται πολύ εύκολα στα υλικά που έχετε εύκαιρα στην κουζίνα σας ή στη διάθεση της στιγμής. Είναι ένα πλούσιο στο οποίο μπορείτε να αντικαταστήσετε διάφορα υλικά: για παράδειγμα, δεν έχετε ζωμό κοτόπουλου; Βάλτε ζωμό λαχανικών. Δεν ξέλετε πιπεριές και φρέσκα κρεμμυδάκια; Αντικαταστήστε τα με σπαράγγια και μανιτάρια. Μερικές φορές χρησιμοποιώ μαζί με το λευκό κρασί λίγο ξηρό βερμούτ γιατί δίνει ενδιαφέρουσα γεύση, ειδικά αν βάλετε μανιτάρια. Απλά βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και χρησιμοποιήστε τα υλικά που αγαπάτε!

Ριζότο κοτόπουλου

Υλικά

2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο κομμένα σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
2½ φλ. του τσαγιού ρύζι αρμπόριο
2 κύβους ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
3 κ.σ. βούτυρο
1/4 φλ. του τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια ή αρακάς
1/2 φλ. του τσαγιού λευκό κρασί
1 φλ. του τσαγιού νερό
Παρμεζάνα τριμμένη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε τους κύβους από το κοτόπουλο και τους σοτάρουμε από όλες τις μεριές να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τα λαχανικά και το βούτυρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο από τον ζωμό (που έχουμε διαλύσει σε ζεστό νερό). Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το λευκό κρασί και λίγο ακόμη από τον ζωμό. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, ρίχνουμε λίγο ζωμό ανακατεύουμε να απορροφηθεί και ξανά μέχρι να τελειώσουν τα υγρά και το ρύζι να έχει βράσει.

Το δοκιμάζουμε κι αν δεν είναι βρασμένο και απαλό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη και ανακατεύουμε να το «πιεί». (Το ριζότο πρέπει να είναι ελαφρώς al dente, αλλά και πάλι είναι θέμα γούστου).

Λίγο πριν τελειώσουμε, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για να μην λιώσουν ή αν βάλουμε αρακά κατεψυγμένο, τον ρίχνουμε με την τελευταία δόση ζωμού.

Το σερβίρουμε ζεστό με τριμμένη παρμεζάνα και πιπέρι.

Συμβουλές για τέλειο ριζότο:

– Το μυστικό για ωραίο ριζότο είναι να μην βιάζεστε! Χρειάζεται περίπου 30-35 λεπτά με συχνό ανακάτεμα και σταδιακή προσθήκη των υγρών, ώστε να βράζει και να φουσκώνει το ρύζι λίγο λίγο.

– Μην ρίχνετε πολλά υγρά ούτε σε μεγάλη ποσότητα. Αλλιώς, το ριζότο θα γίνει είτε παραβρασμένο είτε θα κολλάει. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να το ανακατεύετε συχνά.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ