4 τρόποι να γίνεις πιο ευτυχισμένη σύμφωνα με μια 90χρονη

Πρόσφατα είχα τα γενέθλια μου. Πλησιάζοντας προς το τέλος της τρίτης μου δεκαετίας ήταν πράγματι ευτύχημα, όταν διάβασα τη συνέντευξη της Judith Viorst στο Glamour. Η Αμερικανίδα συγγραφέας του παιδικού βιβλίου Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day, δήλωνε κάτι που μου φάνηκε τρομερά ενδιαφέρον: Πως δεν είχε αγαπήσει ποτέ τη ζωή της περισσότερο από τώρα. Αν αυτό σου φαίνεται κλισέ, να διευκρινίσω ότι πλησιάζει τα 90!

Τι λοιπόν μπορούσε να κάνει μια γυναίκα αυτής της ηλικίας τόσο ευτυχισμένη; Ποιο είναι αυτό το μυστικό ή τα μυστικά που μπορούν να μας κάνουν να ξεκολλήσουμε το βλέμμα από τον δείκτη του ρολογιού; Και κατά συνέπεια, από τον χρόνο που περνά;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα κρύβεται στα σοφά λόγια και τις συμβουλές που μοιράζεται η Viorst, για να ανακαλύψεις πως να είσαι ευτυχισμένη.

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη περίοδος της ζωής από αυτήν που ζεις τώρα
Για τη Viorst το τώρα είναι η ζωή που θέλει να παρατείνει, όσο πιο πολύ μπορεί. Η ζωή της χάρισε πολλές όμορφες στιγμές, τον έρωτα, τη γέννηση των παιδιών της και επαγγελματική επιτυχία. Της προσέφερε όμως και θλίψεις, απώλειες, λύπες και απογοητεύσεις. Ωστόσο, δε θα γυρνούσε τον χρόνο πίσω. Πάρα το ότι θεωρεί τον εαυτό της «μεγάλο-όχι γηραιότερο, όχι ηλικιωμένο, απλώς… μεγάλο». Το σώμα της πια δεν έχει δυνάμεις και πολλοί φίλοι της έχουν χαθεί. Ωστόσο, όπως εξηγεί, δε διστάζει. Το καλύτερο δεν είναι μπροστά ή πίσω. Είναι τώρα.

Μη χάνεις χρόνο ψάχνοντας τι θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα ή πώς θα αλλάξει μαγικά η ζωή σου. Δώσε προσοχή και άφησε να συμβεί αυτό που την κάνει πιο όμορφη εδώ και τώρα.

Το βιβλίο «Nearing Ninety» της Viorst ξεκινάει με ένα απόσπασμα του φιλόσοφου George Santayana:

«To be interested in the changing seasons is a happier state of mind than to be hopelessly in love with spring»

Από το να κοιτάς πίσω σε αυτό που είχες κάποτε ή να αγχώνεσαι με το τι μπορεί να έρθει, βρες την ικανοποίηση και το νόημα αυτής της στιγμής.

Το μυστικό κρύβεται στην ευγνωμοσύνη
Η Viorst θεωρεί πως η ευγνωμοσύνη μπορεί να σου προσφέρει μεγάλη παρηγοριά. Ευγνωμοσύνη για τα καλά πράγματα στη ζωή. Να αναγνωρίζεις και να υπολογίζεις τις ευλογίες σου. Έτσι, καταλαβαίνεις το ποια είσαι και πού είσαι στον κόσμο – κάτι που μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένη.

Έχει διαπιστώσει ότι ένα μικρό πλεόνασμα ευγνωμοσύνης έχει συχνά μεταγενέστερα αποτελέσματα. Θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο ανεκτική, λιγότερο επικριτική και περισσότερο συγχωρητική. Πολλές φορές η οικογένεια και οι φίλοι σου θα σε παραμελήσουν, θα σε απογοητεύσουν ή θα σε ενοχλήσουν. Και είναι αρκετά δελεαστικό να θυμόμαστε τις αποτυχίες και τις ατέλειές τους, συγκρίνοντάς τα με τον πολύ ανώτερο εαυτό μας. Η συγγραφέας θεωρεί ότι αυτό είναι λάθος.

Αναγνώρισε ότι και εσύ, όπως και αυτοί, χρειάζεσαι την αποδοχή και την συγχώρεση. Σίγουρα αυτό θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη σε οποιαδήποτε ηλικία.

Μη θέλεις να είσαι η πρωταγωνίστρια
Πρόσφερε ένα χέρι βοήθειας στους νεότερους ή πιο άπειρους. Πολλές φορές θέλουμε να προσφέρουμε, χρησιμοποιώντας την εμπειρία μας. Επιθυμούμε να είμαστε μέντορες και οδηγοί. Αντί όμως να είμαστε οι πρωταγωνιστές, μπορούμε να μοιραστούμε αυτό που γνωρίζουμε. Ο στόχος; Nα λάμψουν οι άλλοι. Δοκίμασέ το και θα καταλάβεις πόση ικανοποίηση θα νιώσεις.

Βοήθησε τον νεότερο συνάδελφό σου. Τον μαθητή σου, το ανιψάκι σου ή το παιδί της φίλης σου. Πόσο γλυκό συναίσθημα είναι, πόσο ευτυχισμένη θα σε κάνει το να δίνεις την καθοδήγησή σου;

Γέλα
Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, γέλα. Για την 90χρονη συγγραφέα το χιούμορ είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς επιβίωσης της ζωής.

Μάθε να γελάς με το πρόβλημα. Ακόμα και αυτό που βιώνεις ως το Αποκάλυψη Τώρα. «Όσο θα μεγαλώνεις, θα διαπιστώνεις πως οι μέρες είναι πολύτιμες για να σπαταληθούν σε φασαρία και φταίξιμο. Οι ευκαιρίες απολαύσεων που χαρίζονται σε εκείνους που πλησιάζουν τα 90 δε πρέπει να χάνονται» ισχυρίζεται η Viorst.

Αλλά ούτε και στις μικρότερες ηλικίες, θα συμπληρώσουμε εμείς.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ